Ginekološki pregledi najbolja prevencija raka grlića materice

Utorak, 30. Jan 2018.

Od raka grlića materice u 2016. godini obolele su 23 žene, a 11 njih je umrlo – podaci su sa  kojima Severnobački okrug dočekuje Nedelju prevencije raka grlića materice. Zbog toga ginekolozi apeluju na žene da barem jednom godišnje obave preventivni pregled kod izabranog lekara, budući da je bolest potpuno izlečiva ukoliko se otkrije na vreme.

Rak grlića materice pogađa žene od 35 do 50 godine života, mada u kliničkoj praksi ginekolozi sve više susreću i mlađe žene. Ova maligna bolest se u većini slučajeva razvija sporo i da bi iz premalignog prešla u maligni stadijum potrebno je od osam do deset godina. Kada se otkrije u ranoj fazi, karcinom raka grlića materice potpuno je izlečiv, međutim, može ga otkriti samo ginekolog, budući da je bolest veoma podmukla i da najčešće ne daje simptome.

Premaligna promena otkriva se veoma jednostavno, Papanikolau testom i kolposkopijom, koje je neophodno obaviti svake godine, kaže ginekolog u Domu zdravlja Subotica, dr Tatjana Popović.

Međutim, najveći problem, kako navodi dr Popović, u otkrivanju i lečenju karcinoma grlića materice, jeste što mnoge žene ne odlaze na ginekološke preglede, neke čak i po 10 i više godina.

Osim primarne prevencije, koja podrazumeva redovne godišnje posete kod izabranog ginekologa, u Srbiji je moguća i sekundarna, odnosno vakcinacija devojčica nakon devete godine života, vakcinom koja štiti od humanog papiloma virusa, a koji je direktni uzročnik raka grlića materice. 

Link na TV prilog: https://www.youtube.com/watch?v=F9sVy-8GWVU 

Izvor: RTV Subotica, autor priloga Marijana Tolimir