Oscilacije vremena ne prijaju ni bolesnim ni zdravim osobama

Petak, 02. Feb 2018.

Oscilacije vremena i neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine, nimalo ne pogoduju kako ljudima koji imaju zdravstvene probleme, tako ni onima koji su potpuno zdravi. 

Proleće kad mu vreme nije, a potom naglo zahlađenje, koje se najavljuje od sutra, lakše možemo da prebrodimo ukoliko se pridržavamo saveta stručnjaka, propisane terapije i dodatno povedemo računa o ishrani i fizičkoj aktivnosti.

Svedoci smo neuobičajenih vremenskih prilika za ovo doba godine. Na promene atmosferskih uslova najviše reaguju osobe koje pate od neke hronične bolesti odnosno srčani bolesnici, asmatičari, osobe koje boluju od povišenog krvnog pritiska, kao i psihijatrijski bolesnici, dok na povećanu vlažnost vazduha i pojačan vetar mogu da reaguju osobe koje pate od neke kožne bolesti.

Osim na hronične bolesnike, promene vremena utiču i na osobe koje nemaju zdravstvenih problema i to u vidu glavobolje, vrtoglavice, mučnine, pospanosti, razdražljivosti i  bezvoljnosti. Stručnjaci savetuju umerenost u svemu.

U proteklom mesecu broj intervencija Službe hitne medicinske pomoći bio je povećan, a osim u kućnim uslovima, beleže se intervencije i na javnim mestima. U toku 24 sata, prosečan broj intervencija u januaru bio je 99. 

Link na TV prilog: https://www.youtube.com/watch?v=1_ONyQ5TmLE

Izvor: RTV Subotica, autor priloga Karolina Bašić