Polno prenosive bolesti u porastu

Sreda, 18. Apr 2018.

Broj obolelih od polno prenosivih bolesti iz godine u godinu raste, međutim, lekari poručuju da je stvaran broj daleko veći, budući da mnogi odlaze u privatne klinike, ili godinama boluju, a da to i ne znaju. Posledice mogu biti ozbiljne i trajne, pa je zbog toga važno testiranje na ove infekcije, i to kod oba partnera.

Polno prenosive bolesti, kako im i samo ime kaže, su infekcije koje se primarno prenose seksualnim kontaktom. Specijalista ginekologije i akušerstva, dr Vera Kovačević, kaže da su kod nas najraspostranjenije bakterijske infekcije hlamidijom, urea plazmom i miko plazmom, dok se gonoreja i sifilis veoma retko sreću.  Kako objašnjava, ove bolesti u čak 50 odsto slučajeva ne daju nikave simptome, ili daju nespecifične simptome koji ne mogu odmah da ukažu ginekologu o kojoj je tačno bolesti reč.

Dr Kovačević ističe da se ona i njene kolege često susreću sa osobama koje su godinama inficirane, a da toga nisu svesne, pa se bolest otkrije, na primer, tek  u sklopu priprema za vantelesnu oplodnju. Infekcije mogu biti i uzrok steriliteta, spontanog pobačaja, kao i neuspeha vantelesne oplodnje. Takođe, dešava se i da mlade devojke od 16 ili 17 godinu budu zaražene, iako su možda imale samo jednog partnera, pa je zbog toga važna redovna poseta ginekologu.

Obavezi prijavljivanja podležu hlamidija, sifilis i gonoreja. I dok od sifilisa u Severnobačnom okrugu obole tek dve do tri osobe na 100.000 stanovnika, od hlamidije je to 170 osoba. Kako objašnjava epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Subotica, dr Nebojša Bohucki, ovi podaci nisu realni, budući da se pacijenti ili sami leče, ili odlaze u privatne ustanove.

U 2017. godini u Zavodu za javno zdravlje uzeto je 2.300 briseva na hlamidiju, od čega je 266 žena i muškaraca bilo pozitivno, što je učestalost od 15 do 20 posto seksualno aktivne populacije, i 2.400 uzoraka urea plazmi i miko plazmi, od čega je pozitivno bilo čak 640 pacijenata, odnosno 40 posto. Ipak, ni ovi podaci nisu sasvim realni, budući da se odnose samo na one koji su došli u državnu zdravstvenu ustanovu, zaključuju stručnjaci.

Link na TV prilog: https://youtu.be/LRvct8vMcfI

Izvor: RTV Subotica, autor priloga Marijana Tolimir