SHMP: Uobičajen broj intervencija, više pacijenata sa znacima alergije

Petak, 31. Avg 2018.

Služba za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja Subotica je u avgustu imala oko hiljadu intervencija na terenu, što je u okvirima proseka na godišnjem nivou. U ambulanti SHMP je tokom prošlog meseca izvršeno 1.300 intervencija.  a tehničari su obavili i oko 800 transporta na specijalističke preglede i terapije u kućnim uslovima.

- Za razliku od kišnog jula, avgust je bio mesec u kojem se, zbog dužih sunčanih dana, povećao broj pacijenata koji su se javljali sa znacima alergije - kaže dr Mihaela Budimski. -  Pošto se očekuje da će se polinacije zadržati do kraja oktobra, opšte preporuke za sve koji znaju da su alergični na polene su da prozore drže zatvorenim, da izbegavaju izlaske u prepodnevnim časovima, jer je u tom periodu visok alergogeni potencijal. Savetuje se i češće tuširanje i promena garderobe kako bi uklonili nakupljeni polen, kao i uzimanje terapije propisane od strane lekara.

PR služba Doma zdravlja Subotica je saopštila i da će se pregledi opšte prakse, subotom od 14 do 20 i nedeljom od 7 do 20 časova,  i dalje obavljaju u ambulanti IV na Halaškom putu, dok se noćno dežurstvo od 20 časova do 7 ujutru, kao i do sada, vrši u Službi hitne medicinske pomoći.

Od 1. septembra u specijalističko-konsultativnoj službi se neće vršiti pregledi neuropsihijatra, zbog odlaska doktora specijaliste u penziju.