Projekat "EuReCa Srbija - trauma"

Petak, 31. Avg 2018.

Od 1. septembra  počinje realizacija projekta "EuReCa Srbija - trauma", koji je organizovan od strane Resuscitacionog Saveta Srbije i Sekcije urgentne medicine. Kao učesnik ovog projekta, Služba hitne medicinske pomoći Subotica kontinuirano će pratiti epidemiologiju vanbolničkog srčanog zastoja.

Rezultati ranijih studija su doveli do zaključaka koji su unapredili kvalitet zbrinjavanja vanbolničkog srčanog zastoja, te ujedno ukazali da je neophodno učešće građana u započinjanju mera kardiopulmonalne reanimacije (KPR) pre dolaska hitne pomoći, kako bi se povećao postotak preživljavanja. Koliko je ovo važno govori podatak da se vanbolnički srčani zastoj u od 77 do 80% slučajeva dešava u kućnim uslovima.

Petu godinu zaredom, tokom akcije "Pokrenimo srce", u oktobru će se u centru Subotice održati i edukacija građana o načinima oživljavanja u slučajevima srčanog zastoja.

Paralelni projekat "EuReCa trauma" pratiće epidemiologiju traume u Subotici, a nakon tri meseca biće objavljeni i prvi rezultati. Od svih navedenih aktivnosti se očekuje da unaprede prevenciju i kvalitet zbrinjavanja pacijenata.